31 май- Световен ден без тютюн

poster-baby-300

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн, по инициатива на Световната здравна организация.

Провежда се в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на потреблението.

Темата определена за 2016 година от Световната здравна организация е „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях“. Целта е държавите да се подготвят за стандартизирана опаковка на тютюневите изделия.

Изследванията направени в някои държави (Великобритания, Австралия) върху здравното въздействие на „обикновените“ или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите.

Великобритания планира да стане втората страна в света, която да въведе немаркови, стандартизирани опаковки на цигари, след като правителството обеща да приеме законодателство, което ще влезе в сила през 2016г.

Австралия въвежда стандартизираните опаковки преди две години независимо от ожесточената съпротива на тютюневата промишленост. Закона налага продажбата на цигари в обикновени зелени опаковки с предупреждения за здравето и изображения, показващи вредните последици от тютюнопушенето. Изследователите са открили, че след въвеждането на новите опаковки, пушенето на открити площи в кафенетата, баровете и ресторантите е намаляло и по-малко пушачи оставят опаковките си на видими места върху масите.

Робърт Уест редактор на списание Addiction, заявява че ефектите на обикновените опаковки върху младите потенциални пушачи вероятно ще бъде най-важният първоначален удар. „Дори ако стандартизираните опаковки нямат ефект върху настоящи пушачи и възпират от пушене един на всеки 20 млади хора (във Великобритания), това ще спасява около 2000 човешки живота годишно“, казва той пред брифинг с репортери в Лондон.

Според производителите на цигари, които са се борили усилено срещу новия закон – стандартизираните опаковки нарушават правата на интелектуалната собственост, като отстраняват марковите знаци и че това само ще увеличи фалшифицирането и контрабандата.

Ан Мак Нийл, професор по пристрастяването към тютюна в Кралския колеж в Лондон, заявява, че производителите на цигари трябва да имат предвид, че ако техния продукт е бил създаден днес, той никога не би достигнал потребителския пазар. „С такъв пристрастяващ продукт, който убива много от своите потребители, производителите на цигари трябва да са считат за късметлии, че им е позволено да продават вредни продукти изобщо, а какво остава да се опитват да го направят по-привлекателен чрез опаковката“, заявява тя.

По материали на Министерство на здравеопазването и СЗО.