19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

 

За поредна година Европа отбелязва 19 май като ден за борба със затлъстяването.

Още през 2002 г. Световната здравна организация алармира, че нарастването на сърдечно – съдовите заболявания е свързано с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, а според доклад на Европейския парламент наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем.

По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион- със затлъстяване.

Нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол и цигари, обездвижването са най-важните причини за нарастването на социално значимите заболявания: диабет, артрози и артрити, болести на обмяната, сърдечно-съдовата система, хипертония. Ето защо мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб са насочени към профилактиката и промоцията на здраве, като неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст.

Балансираната диета и редовната физическа активност са от съществено значение за добро здраве. За постигане то на тази цел да си припомним спазването на няколко прости правила: за по-качествен и здравословен начин на живот:

▪ Да намалим приема на мазнини, захарни и сладкарски изделия, газирани напитки;

▪ Да увеличим консумацията на плодовете и зеленчуците;

▪ Да заместим тестените храни с пълнозърнест хляб и зърнени храни като важен източник на енергия;

▪ Да намалим употребата на сол и консумацията на солени храни;

▪ Да приемаме ежедневно достатъчно вода;

▪ Да избягваме обездвижването и бъдем физически активни поне 60 минути на ден.

 

В подкрепа на борбата със затлъстяването, промоция на здравословното хранене и физическата активност Регионална здравна инспекция-Сливен с подкрепата на медицински специалисти в училища, детски градини и ясли в област Сливен, разпространява здравно-образователни материали с националните препоръки за здравословно хранене. Извършва безплатно измерване на теглото и изчисляване на индекса на телесна маса, всеки работен ден етаж 3, в отдел „Държавен здравен контрол“.