16 октомври – Световен ден на прехраната

Световният ден на прехраната се чества всяка година на 16-ти октомври, във връзка с датата на основаването на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации през 1945 г. С отбелязването му се цели да се предизвика по – голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Днес денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Световният ден на прехраната напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.

Много деца в световен мащаб се раждат и растат болни и са с умствено изоставане в своето развитие. Съчетанието на бедност, неадекватен хранителен режим и болести им дава възможно най-лошия старт в живота.

Храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма. Храната трябва да задоволява нуждите на организма от необходимата енергия, за да се осигурява добро здраве за всеки човек.