Текуща информация за епидемиологичната обстановка по отношение на COVID-19 към 27.02.2020

Във връзка с променящата се епидемиологична обстановка по отношение  разпространението на новия коронавирус COVID-19 в Европа, уведомяваме гражданите, пристигащи от Континентален Китай, Макао, Хонконг, Тайланд и Италия да останат по домовете си 14 дни при ограничени контактни със семейството. За да се  изпълнят мерките, които българските здравни власти предприемат по препоръка на Световната здравна организация, свързани със самоизолация и активен надзор, всеки, който е пребивавал в рискова зона, трябва да се свърже със своя личен лекар по телефона за съвет. За активно проследяване, гражданите, които нямат личен лекар следва да се свържат по телефона с инспектор от съответната Регионална здравна инспекция.

Пътуващите, които имат намерение да посетят засегнатите общини в Италия трябва да следват препоръките от своите национални власти и италианските здравни власти, като препоръчително трябва да спазват добра хигиена на ръцете и респираторна хигиена и да избягват контакт с болни.

Световната здравна организация посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).

Това са: често миене на ръцете, избягване докосването на вашата уста/нос, избягване на хора със симптоми на грип, търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми, избягване консумация на сурово/живо месо

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време на Министерство на здравеопазването (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.