Среща между специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Сливен и водещи медицински специалисти на тема: „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“

На 19.07.2022г. Регионална здравна инспекция-Сливен беше домакин на среща между специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Сливен и водещи медицински специалисти на тема: „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“. Събитието беше открито от д-р Момчил Баев, председател на фондация „Астра Форум“, организатор на дискусията. Лектори по темите бяха проф. д-р Мира Кожухарова – специалист по епидемиология  и д-р Георги Василев – клиничен психолог.

Проф. Кожухарова представи проблемите на имунопрофилактиката в страната в условията на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България. Тя обърна внимание на предизвикателството пред специалистите от цялата здравна система за повишаване на имунизационния обхват при децата със задължителни имунизации и опасностите от възникване на взривове от ваксинопредотвратими заболявания.

Д-р Василев представи метода на Мотивационно интервюиране, който лекарите могат да използват в общуването си с пациенти, колебаещи се относно ползата от извършване на имунизации за да се осъществи промяна в здравното им поведение основано на доверие и партньорство.

Проведената среща е част от национална инициатива, която се осъществява в цялата страна чрез серия от професионални дискусии стартирани от Министерство на здравеопазването и алианс от международни и неправителствени организации, вкл.  фондация „Астра Форум“, представителството на СЗО и УНИЦЕФ за България, Българското сдружение по иновативна медицина и  др.