Слънцето приятел или враг на нашата кожа

Слънцето приятел или враг на нашата кожа?

През целия човешки живот кожата е подложена на действието на слънчевите ултравиолетови лъчи. Тя „помни“ всеки епизод , когато поради  липса на защита, е получила увреждане и „натрупва тези спомени“ от ранно детство. В резултат на това кожата остарява, става суха и отпусната, появяват се бръчки и петна, а понякога се развиват и злокачествени тумори.

Най-доброто предпазване от слънчевото увреждане се постига чрез намаляване на престоя на открито и прилагане на фотозащитни средства.

 

Митове и истини за ултравиолетовите лъчи

Митове Истини
Слънчевият тен е здравословен Тенът е вид самозащита на нашето тяло срещу по-нататъшно увреждане от УВ лъчение
Слънчевият тен ни предпазва от слънцето Тъмният тен върху бяла кожа осигурява слаба защита, равна на слънцезащитен фактор 4
Не може да изгорите в облачен ден До около 80% от слънчевото УВ лъчение може да проникне през лека облачна покривка.

Лека мъгла /мараня/ в атмосферата може дори да повиши облъчването с УВ лъчение.

Не може да изгорите докато сте във водата Водата осигурява само минимална защита от УВ лъчение, а отражението от повърхността й може да повиши УВ облъчването.
УВ лъчение през зимата не е опасно УВ лъчението е по-слабо през зимните месеци, но отражението от снега може да удвои крайното облъчване, особено на голяма надморска височина.

През пролетта, когато температурите са ниски, лъчите на слънцето са много силни.

Слънцезащитните продукти ме защитават, така че мога да стоя на слънце много по-дълго Слънцезащитните кремове не трябва да се използват за удължаване на времето на излагане на слънце, а за да се увеличи защитата по време на облъчване със слънчево УВ лъчение.

Защитата, която те осигуряват, зависи до голяма степен от правилното им използване.

Ако се правят редовни почивки по време на слънчевите бани, не се изгаря Облъчването с УВ лъчение се натрупва през деня
Ако не усещаме горещите лъчи на слънцето, няма да изгорим Слънчевото изгаряне се причинява от УВ лъчение, което неможе да бъде усетено.

Усещането за топлина е в резултат на инфрачервеното лъчение в слънчевия спектър, а не от УВ лъчение.

 

Световната здравна организация популяризира шест основни мерки, за да се наслаждаваме на слънцето безопасно:

  • Защитете децата! Децата са особено уязвими от УВ лъчение и често прекарват повече време навън от възрастните. Родителите трябва да вземат специални мерки, за да ги предпазят от слънчевото УВ лъчение. Бебета под 12-месечна възраст трябва винаги да остават на сянка.
  • Ограничете времето на слънце на обяд! УВ лъчи на слънцето са най-силни между 10 и 14 часа. Ограничете излагането на слънце през тези часове! Не забравяйте, че за нашата географска ширина в часовете от 12 до 15,30 часа не само слънчевата светлина е опасна. Максималните температури за деня се достигат точно в тези часове и съществува риск от топлинен удар.
  • Използвайте разумно сянката! Търсете сянка, когато УВ лъчите са най-интензивни. Правило на сянката: „Гледайте сянката си-когато е къса, търсете сянка“ може да е полезно!
  • Носете защитно облекло! Шапка с широка периферия и плътно изтъкано, свободно облекло осигурява защита от слънцето. Слънчевите очила, които филтрират УВ-А и УВ-В лъчение ще намалят силно риска от увреждане на очите.
  • Използвайте слънцезащитни кремове! Обилното използване на слънцезащитни кремове за защита от УВ-А и УВ-В лъчи със слънцезащитен фактор 15+ и прилагането им отново на всеки два часа или след работа, плуване, игра или упражнения на открито , може да помогне за намаляването на вредните ефекти върху кожата на УВ лъчение. Не удължавайте престоя си на слънце даже да сте използва ли слънцезащитен крем!
  • Познавайте UVI! УВ-индекс е мярка за УВ лъчение. Колкото по-висок е УВ-индексът, толкова по-голям е риска от увреждане на очите и кожата. Използвайте УВ-индекса за да планирате безопасния си престой на слънце. Когато УВ-индексът е 3 или повече, трябва да бъдат взети предпазни мерки.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

По материали на Национален център за обществено здраве и анализи