Случаи на болни от нов коронавирус в Китай

.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, на 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай, информират за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни. Заболелите са с оплаквания от треска, диспнея и рентгенографски данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии. През м. януари 2020 г. броят им бързо нараства. По информация от СЗО, през последната седмица лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до гр.Ухан са идентифицирани на международни летища.

Европейския център за контрол на заболяванията съобщава, че най-вероятно причинителят на случаите е нов коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от заболелите.

Европейския център за контрол на заболяванията  препоръчва на пътуващите до Китай:

  • Да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици и техните екскременти;
  • Да спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумация на храни;

Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването, за да се предотврати тежко заболяване.

Пътуващи, завърнали се от Китай с престой в Ухан, заболели с треска и остри респираторни заболявания или пневмония, незабавно да информират личния си лекар  с цел предприемане на навременни диагностични изследвания, изолация и лечение.

Своевременната изолация на заболелите и употребата на лични предпазни средства ще сведе до минимум риска от предаване и разпространение на инфекцията.