Седмица на отворените врати за Туберкулоза

В периода от 20.03.2023г. до 24.03.2023г. в специализирания кабинет на Отделение по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ АД на адрес гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев“ № 2 – от 8.00 до 12.00 часа на всеки желаещ ще се проведе скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица.

Инициативата е част от „Седмица на отворените врати“  организирана по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март и има за цел повиши обществената информираност по отношение на Туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги в условията на повишен поток на пристигащи от Украйна.  Tя се провежда ежегодно и е доказала своята ефективност.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата и намаляване на заболеваемостта, заболяването продължава да представлява заплаха за общественото здраве.