Отново за полово предаваните заболявания

Сексуално – преносимите инфекции (СПИ) представляват група от заболявания с различни причинители.

Някои от тях са добре изучени и се лекуват успешно, а за други продължава процеса на усъвършенстване на тяхната диагностика и лечение.

Ранното откриване на заболяванията води до по-бързо и по-пълно излекуване.

Спазването на правилата за безопасен секс и отговорността към сексуалния партньор водят да намален риск от полово предавани инфекции.

Основен източник на инфекция при тези заболявания е човек.

Основен път на заразяване е осъществяването на сексуален контакт чрез различни сексуални практики. Някои от СПИ като сифилис, хепатит В и СПИН могат да се предават и от майката на детето по време на бременността и раждането.

По данни на СЗО  всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път. Това налага всеки човек да има  познания относно полово предаваните болести, за да знае как да се предпази от тях и кога да потърси компетентна медицинска помощ. При някои от тези заболявания в началото липсват оплаквания или симптомите са бързопреходни и това води до преминаване на болестта в следваща фаза, в която  последствията са по-тежки.

Как да се предпазим от полово предавани заболявания

Колкото повече са сексуалните партньори, толкова по-голяма е вероятността от заразяване. Избягвайте безразборните сексуални връзки.

Използвайте сигурни предпазни средства – презервативи.

Не забравяйте, че някои полово предавани болести могат да се предават и по време на любовната игра.

Не забравяйте, че в част от случаите полово предавани болести могат да протичат безсимптомно.

Ако имате съмнение за необезопасен полов контакт с несигурен партньор направете консултация с лекар.

Повече информация за полово предаваните болести може да намерите в рубриката ни „Здравна профилактика”:

http://rzi-sliven.org/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/#more-732