Откриване на кампанията по повод Световната седмица на кърменето

Откриване на кампанията по повод Световната седмица на кърменето в област Сливен се състоя в залата на Регионална здравна инспекция-Сливен. Участие взеха представители на регионалната инспекция, Центъра за детско и майчино здраве, както и бъдещи и настоящи майки. Мероприятието беше уважено от г-жа Димитринка Петкова, Заместник областен управител.

Прожектиран беше филма „Гърдата е най-доброто“, който  се издава по инициатива на варненския клон на Национална асоциация подкрепа за кърмене.

Ежегодно седмицата на кърменето се провежда в периода 1-7 август  и е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Тази година тя е под надслов – КЪРМЕНЕТО – основа на живота.

Кърменето е основата на доброто здраве на бебета и майки през целия им живот. То дава следните предимства за майката: тялото се възстановява по-бързо,  хормоните на стреса са занижени, риска от рак на гърдата е по-малък, по- рядко се среща диабет.

Кърмата като храна: отговоря изцяло на нуждите на човешките бебета. Тя е лесно усвоима и подпомага стомашно-чревния тракт. Кърмата се променя динамично, съобразно нуждите на бебето, а съдържащите се в нея мастни аминокиселини, ензими, хормони, фактора на растежа и други биологично активни съединения, играят важна роля за здравето и растежа на кърмачето.

Защитата, насърчаването и подкрепата на кърменето са от значение за растежа и доброто здраве на детето. То се отразява положително и върху здравето на всеки етап от живота. Свързано е с по-ниски нива на кръвното налягане и на холестерола в по-късна възраст, намалява риска от наднормено тегло и затлъстяване.

Граждани, които проявяват интерес към филма могат да позвънят на телефон: 044/ 616 245 в Регионална здравна инспекция-Сливен.