Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България -Нова Загора

На 21 ноември 2019 година пред Спортната зала в град Нова Загора, доброволци от Български червен кръст-Сливен и представители на  Регионална здравна инспекция-Сливен и Община Нова Загора проведоха поредния етап от Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България на територията на област Сливен.

Кампанията има за цел да повиши осведомеността на обществото, относно същността и значението на органното донорство. Тя ще продължи до 5 декември 2019г. под мотото „Да! За живот!“.

До момента кампанията е реализирана на територията на град Сливен и град Нова Загора, предстои провеждането ѝ в другите две общини от областта.

Като част от Националната кампания е отпечатана „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. Картата няма юридическа стойност. Тя информира семейството и близките за Вашата воля. Крайното решение ще вземе семейството, каквото е законовото изискване в България.

На територията  на област Сливен, Донорската карта ще бъде раздавана от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на Министерство на здравеопазването в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg