Малария рискове и начини на предпазване

Какво заболяване е Маларията?

Маларията е заболяване с характерна природна ендемичност – среща се основно в райони с определени климатични и географски особености в тропичните и субтропичните райони на Земята.

Болестта се предава по кръвен път от хора, пътували в области с голямо разпространение на заболяването и при ухапване от малариен комар (най-често от род Anopheles).

През последните години се наблюдава тенденция за зачестяване случаите на малария в света поради засилен мигрантски поток свързан  с финансови, социални, културни и други мотиви, разширяване на международния туризъм, сравнително чести природни бедствия като наводнения, земетресения и др. Не на последно място се поставя и нарастващата устойчивост на паразита спрямо използващите се в практиката медикаменти.

Как протича заболяването?

Основен преносител на заболяването са комарите от род Anopheles, които се заразяват при ухапване на човек, болен или здрав заразоносител.

Причинител на маларията е паразит от род Plasmodium. Известни са четири разновидности на маларийния плазмодий, които причиняват заболяване при човека.

В зависимост от вида се наблюдават разлики в продължителността на инкубационния период, клиничната картина и вероятността за носителство на инфекцията.

Заболяването започва с втрисане, главоболие, болки по мускули и стави, температура, която достига до 39-40° и след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп. По късно може се наблюдава  увеличение на черен дроб и слезка.

Ако заболяването не се диагностицира и лекува своевременно, настъпват сериозни усложнения – анемия, остра бъбречна недостатъчност, белодробен оток, поражения на черния дроб и бъбреците.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя на базата на клиничното протичане, епидемиологичните данни за пребиваване в страни, в които заболяването е разпространено и се потвърждава с лабораторни изследвания.

Какво е лечението на заболяването?

Лечението се провежда в лечебни заведения за болнична помощ, като болните се изолират, за да не стават източници на заразата.

При добро адекватно лечение пациентът се възстановява напълно.

Преболедувалите подлежат на диспансерно наблюдение и контролни изследвания.

Как да се предпазим от заболяването?

Три са основните стъпки при предпазването от малария:

  • Познания за заболяването и рисковете, свързани с него

Рискът от заразяване с малария зависи от местата, до които ще се пътува, целта на пътуването (туризъм на открито или бизнес срещи в затворени помещения). В някои страни вероятността от заразяване е по-голяма през определени сезони.

Ако ви предстои пътуване в страна, за която се знае, че маларията е често срещано заболяване задължително се информирайте как може да се предпазите и кои са основните симптоми при това заболяване.

  • Предпазване от ухапване от комари

Комарите, които пренасят паразитът, причиняващ малария обикновено са най-активни през вечерните часове и тогава трябва да сте най-предпазливи и да взимате мерки.

  • Експертите препоръчват да спите на легло, което е покрито с предпазна мрежа. Вратите и прозорците също трябва да имат мрежи, които да намалят максимално риска от ухапване от комари. Малко преди да легнете да спите напръскайте стаята с инсектицид, за да убиете комарите, които евентуално са успели да влязат в стаята през деня.
  • Когато излизате навън носете памучни лесно проветриви дълги панталони и блузи с дълъг ръкав, за да се предпазите от ухапване. Това може да е труден за изпълнение съвет в страни с топъл климат, но се старайте колкото се може по-голяма част от тялото ви да е покрита.
  • Друго, което може да правите, за да се предпазите докато сте навън е да пръскате тялото  и дрехите си с репелент, който да отблъсква комарите. Експертите препоръчват като най-ефективни репелентите с по-високо съдържание на диетилтолуамид. Този вид репеленти могат да се използват и от малки деца и бременни жени и имат много добър ефект.
  • Ако ви предстои да се разхождате сред природата и да спите на открито е препоръчително да си носите мрежа, която е импрегнирана с инсектицид. Поставяйте мрежата така, че да ви покрива добре и да не позволява навлизането на комари. Обикновено импрегнираните с инсектицид мрежи могат да се използват за около 6 месеца, след което трябва отново да бъдат импрегнирани.
  • Прием на антималарийни медикаменти

Антималарийните медикаменти могат да ви предпазят от малария. Изборът на точен медикамент зависи от страната, която ви предстои да посетите. Задължително трябва да се консултирате с лекар преди да започнете приема на каквото и да било антималарийно средство. За да има максимален ефект лекарството трябва да бъде взимано стриктно както е предписано.

Важно е преди всяко пътуване в страни с разпространена малария да се направи консултация със специалист – паразитолог  и педантично да се спазват набелязаните профилактични мерки.

Да се приемат предписаните медикаменти за профилактика по схема

Да се предприемат мерки предпазване от ухапване от комари – използване на репеленти, комарници и др.

При завръщане от чужбина, посетете личния си лекар и го уведомете, че сте се завърнали от тропическа страна, за извършване на необходимите изследвания

 Допълнителна информация

Данни за:Риска от малария и вид на превантивните мерки (по СЗО 2015),

  • Списък на страните с разпространена местна малария
  • Разпространението на маларията по вид, риск от заразяване и препоръки за химиопрофилактика можете на намерите на страницата на Националният център по заразни и паразитни болести гр. София на следният адрес:

https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/Parazitologia/Malaria_countrylist_2012.pdf