ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СЪС ВАРИАНТНАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 – Comirnaty Omicron XBB.1.5.

Информираме ви, че от 27.09.2023 г. в страната стартира  прилагането на нова вариантната  ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty Omicron XBB.1.5.

С оглед на нарастване на броя на заболелите от COVID-19, предстоящия есенно-зимен сезон и очакваното повишаване на заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в т.ч. грип, които допълнително биха утежнили протичането на коронавирусна инфекция при лица в риск и биха довели до натоварване на здравната система, Националният експертен съвет по имунизации препоръчва имунизация срещу SARS-CoV-2 през следващите месеци за:

  • лица на възраст на и над 60 години;
  • лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
  • имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл.

имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

  • бременни жени;
  • медицински персонал;
  • потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 Omicron XBB.1.5. може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица над 6 месечна възраст, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Препоръчително е прилагането на ваксина срещу сезонен грип., като грипната ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.  

Всички желаещи могат да бъдат имунизирани при своя общопрактикуващ лекар или в разкритите имунизационни пунктове в област Сливен: МБАЛ „Х. Димитър“ ООД, СХБАЛ „Амброаз Паре“ ООД.

В имунизационния кабинет на РЗИ-Сливен имунизация с вариантната  ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty Omicron XBB.1.5. ще може да се извърши  всеки работен ден от 02.10.2023г. от 15,00 до 16,30 часа