Имунизация против кюклюш

От  9 май 2024 г. започва извършване на еднократна, препоръчителна и безплатна имунизация срещу коклюш по желание на бременни жени в 27 – 36 гестационна седмица включително  с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание.

Необходимо условие за ваксиниране на бременната жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия срок на бременността.

Ваксината ще се поставя в имунизационен кабинет на МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД с адрес „ул. Д. Пехливанов“ 5, всеки работен ден от 14.00 до 18.00 часа, тел. за контакт 044/400 004.

  • При деца

В Държавен вестник  от 07.05.2024 г. е публикувана промяна в Имунизационния календар на Република България, съгласно която е възможно поставяне на задължителни имунизации с шесткомпонентна ваксина (срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б) и пневмококова ваксина на деца с навършена 6 – седмична възраст от личните лекари.