Защо да спра да пуша?

Тютюнопушенето е сериозен медико-социален проблем и една от основните причини за смъртност и инвалидност в света. То е предотвратим рисков фактор за здравето и всяко усилие за неговото ограничаване си струва.

 Защо да спра да пуша?

След отказване от тютюнопушенето, свързаните с него рискове за здравето намаляват значително, като в някои случаи нивото на риска се връща до това на непушачите.

 • Сърдечната дейност се забавя, а кръвното налягане се понижава. Необходими са няколко седмици, докато те се нормализират напълно.
 • Нивото на въглеродния оксид в кръвта се нормализира, повишава се съдържанието на кислород, белият дроб започва да работи по-добре, а задухът отслабва.
 • Кръвообращението се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане (от 2 до 12 седмици след спиране на тютюнопушенето).
 • Кашлицата, хриповете и затрудненото дишане намаляват (от 3 до 9 месеца след спиране на тютюнопушенето).
 • Пет години след отказване от тютюнопушене рискът от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.
 • След 10 години рискът за заболяване на рак на белия дроб, намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите.

 Как да престана да пуша в десет стъпки?

 1. Вземете решение „Аз се отказвам от цигарите“, запишете си мотивите и определете „дата за спиране“;
 2. Информирайте приятели и близки за взетото решение;
 3. Не оставяйте цигари „за спешен случай“;
 4. Изхвърлете всички пепелници и запалки. Почистете дома си и изперете дрехите, за да не усещате миризмата на тютюн;
 5. Желанието да запалите цигара трае едва 6 минути. Така, че ако усетите такова, опитайте се да го преодолеете, като отвлечете вниманието си с нещо интересно или се обадете на приятел;
 6. Прекарвайте повече време на открито. Движете се, не ползвайте асансьор, изпълнявайте редовно физически упражнения, спортувайте.
 7. Променете режима си на хранене. Приемайте по-малки порции храна, 5 пъти дневно. Ако обикновено пушите след хранене, заместете го с миене на зъбите, разходка или дъвчете дъвка.
 8. Избягвайте ситуациите, в които сте пушили. Установете моментите на най-силно изкушение, за да го превъзмогнете.
 9. Мислете положително, отказването на цигарите може би е неприятно, но организма ви се очиства от тютюна и започва да се възстановява.
 10. Ако все пак запалите цигара, наречете я „поучителна“ и продължете здравословния режим без тютюнопушене.

Допълнителна подкрепа и съвет може да получите в кабинета за отказване от тютюнопушене в РЗИ-Сливен, ул. „Пейо Яворов” № 1,гр. Сливен, тел. 044 616 200/239/ или по електронна поща, на e-mail: rzi-sliven@mbox.contact.bg