Заседание на Регионалния съвет за медицинско осигуряване на населението при бедствия, аварии и катастрофи

На 19.04.2022г. в РЗИ-Сливен се проведе заседание на Регионалния съвет за медицинско осигуряване на населението при бедствия, аварии и катастрофи. 

В заседанието взеха участие представители на Областна администрация и общините от област Сливен, Център за спешна медицинска помощ-Сливен, лечебни заведения за болнична помощ и Регионална здравна инспекция-Сливен. Участие в заседанието взе и г-н Веселин Вълчев, областен управител на област Сливен, председател на областен кризисен щаб.

Обсъдени бяха организацията на медицинското осигуряване на населението на областно ниво, алгоритмите за действия на здравната мрежа при възникване на бедствия, аварии и катастрофи, готовността на лечебните заведения за действие при кризисни ситуации, както и актуални проблеми свързани с бежанците от Украйна и икономическите мигранти от трети страни.

Областният управител благодари за бързите и адекватни действия на екипите на спешна медицинска помощ от гр. Сливен и гр. Нова Загора, както и за добрата организация за свикване на специализирани медицински екипи и оказаната навременна  медицинска помощ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински – Сливен“ АД гр. Сливен на пострадалите при автомобилна катастрофа с бус, превозващ 53 нелегални мигранти, настъпила на 08.04.2022г. при пътен възел Нова Загора на автомагистрала Тракия.

Отбелязано беше и доброто взаимодействие между екипите на спешна помощ, РД „ПБЗН“, ОД на МВР и Дирекция „Миграция“.