Волята за здравословен начин на живот – път към дълголетие

Според Световната здравна организация здравето на човека е: „състояние на пълно физическо, психично и социално благоденствие”. Като такова то е резултат от комплексното въздействие на екологични, социално-икономически и личностно-психологически фактори.

Здравословното състояние на хората в съвременните общества е изправено пред редица предизвикателства. Забързаният ритъм на живота, стресът и обездвижването, замърсената околна среда, вредните навици, пристрастяването към компютърни игри и интернет, злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици, оскъдното общуване с природата в големите градове, неправилното и нередовно хранене – всичко това е в ущърб на здравето.

Факт е, че ние не можем да се откъснем изцяло от вредните фактори, да променим изцяло средата, в която живеем, но здравословният начин на живот е реално постижим, въпреки многото пречки и оправдания.

Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да се правят малки и ползотворни крачки към целта – да се повърви малко повече, да се добави плод към зърнената закуска или още една чаша вода към дневната доза. Елементарни неща, за които не се изисква никакво усилие, но вече са крачка напред към здравословния начин на живот.

Живеещият здравословно човек не пуши, поддържа здравословно тегло, храни се с полезни храни и спортува.

Експертите са достатъчно категорични, че огромно значение за дълголетието и поддържане на доброто качество на живот имат следните правила, характеризиращи здравословния начин на живот:

  • Редовен 6-8 часов спокоен сън за денонощие;
  • Здравословно хранене с максимално разнообразие на хранителни продукти, осигуряващи необходимата ни енергия за деня. Човек, който се храни разнообразно и балансирано (нито твърде много, нито твърде малко) не се нуждае от таблетки с витамини, от препарати, с минерални вещества, от хапчета за отслабване. Консумацията на много плодове и зеленчуци също ще съдейства за това;
  • Ежедневна закуска, която да включва пълнозърнести продукти, влакнини, калций и белтъчини;
  • Пълно въздържане от тютюнопушене и наркотични вещества;
  • Избягване злоупотребата с алкохол и медикаменти;
  • Оптимална двигателна активност, най-добре съчетана със закалителни процедури;
  • По възможност, избягване на стресовите ситуации и търсене начини за тяхното психологическо преодоляване;
  • Редовно провеждане на необходимите профилактични прегледи при личния лекар.

Постигането и поддържането на здраве е продължаващ, непрекъснат процес, който се повлиява от знанията ни и грижата за здравето, личните усилия и медицинската помощ.