Венерическите болести- какво трябва да знаем

„Аз имам сифилис, най-накрая, истински, а не някаква жалка хрема! Не, истински сифилис, от който е умрял Франциск Първи… Аз съм горд, повече от всичко презирам еснафите. Алилуя, имам сифилис, следователно вече няма да се боя да не го прихвана.”

Странната реакция е на Ги дьо Мопасан в писмо до приятеля му Робер през    1877 година. Оттогава заразата е претърпяла развитие по отношение на лечението, но основният механизъм на предаване си е същият – при полов акт. Винаги е било така, ще бъде и занапред- бурните страсти в леглото са съпътствани от болести.

Съвременният човек трябва да знае, че „любовните” заболявания не са си отишли. Нелекувани, те водят до тежки поражения и могат да засегнат всички телесни органи и системи.

Свободният достъп до мощни антибиотици дава възможност на заразените да се самолекуват. Това от своя страна води до потискане на клиничните изяви и хронифициране на инфекцията. След време лекарите виждат последиците – засягане на простатата и тестисите при мъжете, на яйчниците и тръбите при жените, някои проблеми по време на бременността или понякога безплодие.

Повече информация за полово предаваните болести може да намерите в рубриката ни „Здравна профилактика”:

http://rzi-sliven.org/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/#more-732