20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Остеопорозата е заболяване на костната система, свързано с намаляване на костната маса и променена костна структура и променена костна структура и по този начин, променя се стойката, снижава се ръста, костите стават по-чупливи. Процесът известен като „тихата епидемия” се развива бавно и безсимптомно в продължение на много години. В България над 200 хиляди души страдат от остеопороза.

Много фактори могат да предизвикат намаляване на костната маса:

* Недостиг на полови хормони след настъпване на менопаузата /естествена или предизвикана по изкуствен път/;

* Недостатъчен внос на калций и витамин с храната;

* намалена физическа активност или продължително залежаване;

* наличие на други съпътстващи заболявания /ендокринни, ревматологични, бъбречни, кръвни и други/;

* продължително лечение с някои лекарствени средства /кортикостероиди, тироидни хормони и други/;

* тютюнопушене, консумация на големи количества алкохол и кафе;

* женски пол, наследственост, напреднала възраст.

Повечето рискови фактори подлежат на контрол, а това зависи от самите нас:

* Натрупване на максимално количество костна маса още в ранна детска възраст. Постигнатото по-високо ниво на костна плътност е гаранция, че когато в зряла възраст костите започнат да изтъняват, това ще стане от едно по-високо ниво.

* Включване като основни съставки на менюто мляко и млечни продукти; риба; листни зеленчуци /зеле; праз; броколи; коприва/; подправки /дивисил,босилек, джоджен/.

* Поддържане на нормално телесно тегло.

* Избягване или намаляване на продуктите, които карат организма да отдела повече калций- алкохол, кофеин, цигари, сол, рафинирана захар.

* Повишена физическа активност- ежедневно ходене пеша по 2-3 километра или практикуване на натоварващи упражнения: бягане, аеробика, тенис, йога, танци.

Остеопорозата е често заболяване. Лечението е трудно, скъпо и продължително. Затова задължение на всеки е да обърне внимание на профилактиката- здравословно хранене от най-ранна детска възраст през всички периоди на живота и физическа активност.