20 октомври –световен ден за борба с остеопорозата

„Обърнете внимание на костното си здраве“ е мотото, под което преминава отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата през 2021 г .

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Това е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от счупвания (фрактури), особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за повишен риск са   генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.  Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословно хранене и двигателна активност. Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 милиграма на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 милиграма калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 милиграма калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от  остеопороза.

Прости стъпки за поддържане на физическата активност

  1. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
  2. Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
  3. Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден –поставяйте си дневни и седмични цели.
  4. Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: напр. миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.

По данни на Национален център за обществено здраве и анализи.