„Седмица на отворените врати“ за Туберкулоза за периода 18-22 март 2024 г.

Всяка година на 24 март  се отбелязва Световния ден за борба с Туберкулозата.  Тази година инициативите се провеждат под мотото: „Да! Ние можем да спрем Туберкулозата!“

В тази връзка в специализирания кабинет на Отделение по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ АД на адрес гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев“ № 2 – за периода 18-22 март 2024 г. от 8.00 до 12.00 часа се организира „Седмица на отворените врати“ през коятона всички желаещи ще се извърши безплатен скрининг за риска от Туберкулоза чрез преглед, консултации, попълване на анкетна карта и др.

 Провежданите ежегодно Седмици на отворените врати осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулозна инфекция.

Туберкулозата е заболяване, което продължава да представлява заплаха за общественото здраве.

Причинителят на заболяването – туберкулозния микобактерий се отличава със значителна устойчивост във външната среда.

Човек се заразява предимно по въздушно – капков път чрез отделени от болните туберкулозни бактерии във въздуха при кашляне, кихане, разговор. Много по-рядко е възможно заразяване по хранителен път чрез консумиране на мляко или млечни продукти от болни животни.

Рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, непълноценно хранене, лоши битови условия. Заболяването е по-често при имунокомпрометирани лица.

Симптомите на Туберкулозата са разнообразни: отпадналост, задух и болки в гърдите, повишена температура, лош апетит, отслабване, бледност, нощно изпотяване увеличени лимфни възли, кашлица и др. При наличие на някой от тези симптоми е необходимо да се обърнете към специалист възможно най-рано.        

В България диагностиката, лечението и профилактиката на Туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Общите профилактични мерки са спазване на добри хигиенни навици; придържане към пълноценно хранене, богато на белтъчини и избягване на консумация на животински хранителни продукти, без  ветеринарен контрол.

Специфичната профилактика на туберкулозата е чрез имунизиране при раждането и на 7 г. възраст,  съгласно Имунизационния календар на Република България.

Туберкулозата е лечима болест при ранна диагноза, правилно и навременно лечение!