Световна седмица на кърменето-„Защитата на кърменето: споделена отговорност“

Всяка година в началото на месец август, с подкрепата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ в повече от 120 страни по света се отбелязва Световна седмица на кърменето. Мотото на 2021 година е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“

На 3 август 2021 година от 10,00 часа в Градската градина на гр. Сливен, каним всички настоящи и бъдещи майки на среща-разговор: „Често задавани въпроси за кърменето“. Дискусията е организирана от РЗИ-Сливен, Ла Лече Лига-Сливен и Център за майчино и детско здраве-Сливен. На срещата можете да зададете своите въпроси, да споделите опит или притеснения и да получите консултация от г-жа Елена Гвоздейкова, обучен консултант по кърмене към Ла Лече Лига.

Като част от Седмицата на кърменето, всеки работен ден от 9 до 16 часа от 02 до 06 август 2021г., екип от медицински специалисти от Център за майчино и детско здраве-Сливен ще консултира и отговаря на въпроси свързани с кърменето. Центърът се намира на първия етаж в сградата на ДКЦ-2 /бившата Трета поликлиника/.

Щанд с информационни материали ще бъде разположен във фоайето ДКЦ-2 от сряда-4 август до петък-6 август във времето от 9-12 часа.

Кърменето е най-добрият начин за хранене на бебетата-здравословен, икономически изгоден, екологично чист и не замърсяващ околната среда. Във времена на нови предизвикателства, на климатични промени, на продължаващата пандемия COVID-19, то може да допринесе за доброто здраве краткосрочно и дългосрочно, да бъде основа за добри бъдещи модели на хранене. В този смисъл насърчаването и защитата на кърменето е задача за цялото общество, не само за семейство.