Световен ден на здравето 2017 г. „Депресия: нека да говорим“

На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата съвпада с деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 година – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Затова всяка година мотото на Световния ден на здравето е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

Темата на Световен ден на здравето през 2017 г. е „Депресия: нека да говорим“.

Депресията е едно от най-често срещаните психични заболявания. Една от всеки пет жени е застрашена да развие депресия през живота си, а при мъжете този риск съществува за един от всеки десет. Сред най-честите рискове за отключване на депресията са наследствената предразположеност и стресови преживявания. Депресията има три основни симптома- понижено настроение, неприятни телесни усещания и лесна уморяемост. Ако някой от тези симптоми продължи повече от две седмици- потърсете помощ от лекар.

На 7 април 2017г. нека поговорим за депресията!