„На пазар за здравословни храни“

Експерти от РЗИ популяризираха здравословното хранене сред децата. На 21 и 22 март бяха проведени две обучения в ДГ „Зорница” гр. Сливен и ДГ „Щастливо детство” гр. Твърдица.

По интересен и забавен начин малчуганите получиха полезни съвети какво е добре да похапват и с какво да не прекаляват. Научиха, че бобът, лещата и оризът дават много енергия, нетлъстото месо ще направи техните мускули здрави, а плодовете и зеленчуците ще им осигурят много витамини, за да пораснат здрави и силни. Запознаха се с основните групи храни, необходимостта от разнообразна и пълноценна храна.

Наученото споделиха чрез интересна игра: „На пазар за здравословни храни”, като напазаруваха своите здравословни продукти и ги подредиха на магнитната хранителна пирамида.

Хранителните навици на детето се формират в ранна детска възраст. От малко детето привиква към вкусовите навици на различните продукти и ястия.          Придобитите хранителни навици обикновено се запазват през целия живот и стават част от естественото поведение на човека. Затова е много важна ролята на семейството, детската градина, училището.

Правилният избор ще направим, само когато знаем правилните решения за нашето хранене и здраве.