Национален ден на безопасността на движението по пътищата „На пътя животът е с предимство“ -29 юни 2020 година

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата, инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Тази година преминава под мотото: „На пътя живота е с предимство“.

Употребата на алкохол и шофирането увеличават както риска от катастрофа, така и вероятността от смърт или сериозно нараняване. Рискът от участие в катастрофа се увеличава значително с повишаване нивата на концентрация на алкохол в кръвта. Консумацията на алкохол в световен мащаб допринася за повече от 3 милиона смъртни случаи всяка година по данни от доклад за на Световната здравна организация за алкохола и здравето, издаден през 2018г.

Регионална здравна инспекция-Сливен напомня, че шофирането в нетрезво състояние увеличава вероятността от пътнотранспортно произшествие, както и вероятността от смърт или сериозно нараняване. Рискът започва при много ниски нива на консумация на алкохол и нараства с приетото количество.  

Алкохолът е мощно психоактивно вещество, което забавя функциите на централната нервна система и блокира част от импулсите отправени към мозъка. Хората реагират различно на едно и също количество алкохол в зависимост от различни фактори: възраст, пол, физическо и емоционално състояние. При употреба на алкохол се нарушават концентрацията и двигателните реакции. Нарушава се сетивността, променя се настроението – от еуфория до депресия и раздразнителност.

Нека бъдем отговорни на път и да дадем предимство на живота!