Министерство на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза:

–  За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

–  За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

–  Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

–  Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

·         Имунокомпрометирани;

·         Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

·         Пациенти на хронична диализа;

·         Пациенти с онкохематологични заболявания;

·         Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

·         Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

·         Възрастни хора на и над 65 г.;

·         Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Становището на Експертния съвет е във връзка със съвместното изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията относно възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина срещу COVID-19.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ – част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19

РЗИ – Сливен разполага с ваксините необходими за първична и бустерна ваксинация и всеки общопрактикуващ лекар може да получи необходимите му количества.

Поради ограничена доставка на ваксината Spikevax Bilavent Original/Omicron тя ще се поставя  след 13.09.2022 г. в имунизационния кабинет на РЗИ-Сливен след предварително записване всеки работен ден от 15.00 до 16.30 часа.