Министерство на здравеопазването и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

Имунокомпрометирани; Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; Пациенти на хронична диализа; Пациенти с онкохематологични заболявания; Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;Възрастни хора на и над 65 г.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационният кабинет на РЗИ-Сливен временният имунизационен пункт към МБАЛ „Х. Димитър“ гр. Сливен и амбулаториите на общопрактикуващите лекари.

От 3 август в Националният имунизационен регистър – част от НЗИС ще е възможно въвеждането на втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Aктуализирана таблица с възможните ваксинационни схеми е публикувана на: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B03.