Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“.

В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН. Целта на инициативата е повишаване на информираността за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

По данни на СЗО над 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН,

От 1986 г. до 2021 г. в България са регистрирани над 3 700 лица с ХИВ инфекция. През 2021 г. са открити нови над 200 ХИВ – позитивни лица.

От Министерски съвет е приета Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България за периода 2021-2025 г.

Дейностите, предвидени за изпълнение по Националната програма са осигуряване на ранна диагностика, лечение и мониториране на терапията на случаите на ХИВ; осигуряване на ранна диагностика и лечение на случаите със СПИ (сексуално предавани инфекции); извършване на превантивни дейности за ХИВ и СПИ сред рисковите групи и др.

Предоставяните услуги за всяка уязвима група са доброволни, безплатни и анонимни, подходите съответстват на международните стандарти за качество и защита на човешките права и отговарят на специфичните им нужди.

Във връзка с отбелязване Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН,  за периода от 11.05.2022 г. до 31.05.2022 г. РЗИ-Сливен организира „Седмици на отворените врати“ и предоставя възможност на всички желаещи за безплатно и анонимно консултиране и изследване на своя ХИВ статус в Лабораторията за вирусологични изследвания на РЗИ-Сливен на адрес : ул. „Пейо Яворов“ №1 всеки работен ден от 08.30 ч. до 12.30 ч. и от 13.00 ч. до 15.00 ч.