Международен ден без тютюнопушене

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Идеята възниква през 1971 година в град Рандолф, когато американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Тази година Международния ден без тютюнопушене в България ще премине под мотото „Здравословно ние умеем в нашия град да живеем“. Темата обхваща здравословния начин на живот и превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето: хранене, физическа активност, злоупотреба с алкохол и тютюн. Във връзка с това  Регионална здравна инспекция – Сливен  планира следните дейности:

 14 и 15-ноември-2016 г.

  • Отворени врати зала РЗИ-Сливен 10-12 ч.: Изследване съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух на активни и пасивни пушачи, попълване на тест на Фагерстгьом за никотинова зависимост и тест за мотивация и готовност за отказване на цигарите – зала РЗИ Сливен, тестване и консултиране на граждани.
  • Прожекция на филми от поредицата „Живота обича непушачите“.
  • Демонстрация пушеща кукла Сю.

 16-ноември-2016 г.

  • Изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене: Изследване съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух на активни и пасивни пушачи – Професионална гимназия по механотехника – Сливен; Демонстрация пушеща кукла Сю.

 

 25-ноември-2016 г.

  • Изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене: Изследване съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух на активни и пасивни пушачи, попълване на тест на Фагерстгьом за никотинова зависимост и тест за мотивация и готовност за отказване на цигарите – гр. Нова Загора и Демонстрация пушеща кукла Сю.

28-ноември-2016 г.

  • Дебат „За и против тютюнопушенето“ в Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров”.