Международен ден без тютюнопушене 19.11.2020 година

Международният ден без тютюнопушене по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден, Министерство на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции призовават всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Предвид усложнената епидемиологична обстановка в страната, свързана с разпространението на Covid-19, дейностите по повод на 19 ноември 2020г- Международен ден без тютюнопушене, са съобразени със ситуацията.

На тематичния ден Министерство на здравеопазването ще обяви финалистите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ и в Националния конкурс за плакат „Да говорим открито за последствията от тютюна“. На интернет страницата на Министерство на здравеопазването ще бъдат публикувани списъците на финалистите.

Също така по повод на 19 ноември  Министерство на здравеопазването подкрепя инициативите на Сдружение „България без дим“, Коалиция за живот без тютюнев дим, Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ и Сдружение „Въздух за здраве”.

В прикачените файлове ще намерите: Покана за участие в онлайн обучение на тема: „ХОББ – отвъд тютюнопушенето“ (за 17 ноември) и Покана за включване в Националната акция „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“ (за 19 ноември) за популяризиране на инициативите с цел включване на повече медицински специалисти, училища, организации и фирми.

Инициативата онлайн обучение е насочена към медицински специалисти.

С повече подробности за инициативите може да се запознаете в приложените документи.