Международен ден без тютюнев дим – 19 ноември 2020 г.

Международният ден без тютюнопушене по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година ще премине под мотото: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“.

Целта на е на този ден всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си.

България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета (по данни от Здравния профил на страната за 2019 г.

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf

Заради пандемията от COVID-19 Международният ден без тютюнопушене се  отбелязва чрез виртуални инициативи:

  • На 17 ноември 2020 г. от 19:00 ч. се проведе уебинар на тема: „COVID-19 и ХОББ – отвъд тютюнопушенето“.
  • На 19 ноември 2020 г. може да се включите в инициативата на Коалиция за живот без тютюнев дим – „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

По данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.

Тютюнопушенето е причина за развитие на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, като в глобален мащаб причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол. Установено е, че пасивното излагане на тютюнев дим – вдишването на тютюнев дим от непушачи, също е опасно за здравето.