Лято и здраве

Някои хора са по – уязвими при горещо време в сравнение с други. Това може да се дължи както на индивидуална чувствителност към горещината, така и на някои други характеристики като възраст, физическо състояние, пол, аклиматизация, поведение, тегло, наличието или отсъствието на заболяване. Установено е, че по-чувствителни към промените на времето са жените, особено в периода на климактериума.

Възрастните хора са поставени в по-неблагоприятна ситуация от младите при високи температури. В топла среда организмът регулира своята температура чрез разширение на кръвоносните съдове в кожата и крайниците. За отнемане на топлина от тялото най-голяма роля играе отделянето на пот, а е доказано, че в остаряващия организъм отделянето на пот е затормозено и количеството й е намалено.

В резултат температурата на тялото в горещо време се повишава значително по-рязко, в сравнение с млади хора. Затова възрастните хора, извършвайки физическа работа в горещо време, са изложени на по-висок риск от топлинен удар заради по-малко адаптираната кръвоносна циркулация. Този факт не бива да се пренебрегва през летните дни, когато е необходимо поне в часовете около и след пладне да не се стои навън.

При малките деца температурно-регулаторната система не е напълно развита. Те имат по-голяма телесна повърхност спрямо теглото, което позволява да се отделя повече топлина. При обмяната на веществата те произвеждат повече топлина в сравнение с възрастните при еднаква физическа активност.

Препоръки за населението в условията на аномално горещо време:

Поддържайте прохладна температура на помещенията вкъщи

През деня затваряйте прозорците, особено ако тези прозорци са откъм огряваната от слънце страна.

Отваряйте прозорците през нощта, когато температурата навън е по-ниска от тази в помещенията. Ако жилището Ви разполага с климатик, затваряйте прозорците и вратите.

Известно облекчение могат да предоставят електрическите вентилатори, но когато температурата на въздуха надвишава 35ºС, вентилаторът не може да ни помогне да се охладим. В тези случаи е необходимо да се пие много вода.

Старайте се да не излизате на улицата в най-горещото време от денонощието. Имайте предвид, че обикновено най-високата температура на въздуха се измерва около 14 ч.

Избягвайте интензивно физическо натоварване.

Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.

Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани. Излизайте навън с широкопола шапка и слънчеви очила.

Пийте много вода и избягвайте сладките напитки и алкохола. Шапката, очилата и леките, свободни светли дрехи са задължителни в горещините.

по материали на НЦОЗА