Информация за пътуващите до зони, в които се съобщава за местно предаване на Зика вирус

Пътуващите до държави*, в които Зика вирусът се предава на местно равнище, трябва да бъдат информирани за наблюдаваните понастоящем случаи на инфекция с този вирус.

Пътуващите до посочените държави следва да използват лични предпазни средства срещу ухапване от комари в затворени помещения и на открито, особено от изгрев до залез слънце, когато ухапванията от комари са най-многобройни:
Препаратите против комари трябва да се използват в съответствие с инструкциите на етикета на продукта. Не се препоръчва репелент въз основа на веществото DEET (диетилтолуамид) за деца на възраст до три месеца, но бременните жени могат да го използват.
Да се носят ризи с дълъг ръкав и дълги панталони, особено през часовете, когато видът комари-носители на Зика вируса (Aedes), са най-активни.
Да се спи и почива в изолирани или климатизирани помещения; в противен случай да се използват мрежи против комари дори и през деня.
Преди пътуването бременните, пътниците със заболявания на имунната система или със сериозни хронични заболявания, както и пътуващите с малки деца трябва да се консултират със своя лекар, за да получат препоръки за употребата на репеленти и за други превантивни мерки.
При симптоми, появили се в рамките на три седмици след завръщането си от засегнатата зона и сходни с болестта, причинена от Зика вирус, се препоръчва пътниците да се обърнат към своя лекуващ лекар и да го информират за скорошното си пътуване.
Бременните жени, пътували до зони, в които се предава Зика вирус, трябва да упоменат за пътуването си по време на профилактичните прегледи преди раждането, за да бъде направена оценка на състоянието им и да бъдат наблюдавани по подходящ начин.
*Барбадос, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, Фиджи, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Малдиви, Мартиника, Мексико, Нова Каледония, Панама, Парагвай, Пуерто Рико, Сейнт Мартин, Самоа, Соломонови острови, Суринам, Тайланд, Венецуела.