Главови въшки

Главовите въшки (педикулоза) са често срещан проблем през последните години. Предполага се, че причината е интензивното движение на хора и увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места.

Разпространение Повсеместно. С тях може да се зарази всеки, независимо от възраст, пол, етнос, хигиена, социален и икономически статус.

Причинител – Малки безкрили насекоми. Женската главова въшка снася яйцата си (гниди) в основата на косъма, към който те се закрепват здраво. Яйцата преминават през 3 стадия на развитие и след около 2 седмици достигат полова зрялост.

Предаване – От човек на човек при директен контакт, който се благоприятства от среда, в която хората имат близък контакт един с друг (например детски, учебни заведения, помещения за игра). Въшките могат да бъдат предадени при: използване на общи гребени, четки, шапки, аксесоари за коса, спално бельо и др.

Клинична картина – Симптомите при заразяване с въшки включват: сърбеж в окосмената част на главата, появата на малки, видими, бели или белезникаво оцветени яйца (гниди) по косата, най-вече около врата и ушите. Гнидите изглеждат като пърхот, но са здраво прикрепени към косъма.

Препоръки – Препоръчва се родителите да извършват редовни проверки на децата си за наличие на въшки и гниди ипри намиране дори и на една единствена гнида да се извършва незабавно обработка.

Лечение Прилагат се различни начини за отстраняване на яйцата: чрез използване на лосион, шампоан, спрей, гребен и др. средства, които са разрешени за ползване в страната и се предлагат в аптечната мрежа. Загиналите гниди внимателно се отстраняват с фин гребен или изрязване на косъма. При затруднения се обърнете към личния лекар.

Основната отговорност за обезпаразитяване на децата е на родителите. Не позволявайте на детето си да се върне в детското заведение или училище, докато всички въшки и гниди не бъдат отстранени!