„БЕЗОПАСНО И ЗДРАВОСЛОВНО С УСТОЙЧИВА МОБИЛНОСТ“ 21 септември 2021 година – Ден без загинали по пътищата

В периода от 16 до 22 септември, за поредна година България се включва в Европейската седмица на мобилността, която преминава под мотото: „Безопасно и здравословно с устойчива мобилност“ .

Европейската седмица на мобилността е инициатива на Европейската комисия, която води началото си от 2002 г. В рамките на седмицата се отбелязва и Ден без загинали по пътищата, който тази година е определен за 21.09.2021г.

Кампания има за цел да мотивира, да насърчи хората да поддържат добра физическа и психическа форма, да проявяват загриженост за околната среда и за здравето на другите, когато избират начина си на транспорт.

Регионална здравна инспекция-Сливен напомня, че шофирането в нетрезво състояние увеличава вероятността от пътнотранспортно произшествие, както и вероятността от смърт или сериозно нараняване. Рискът започва при много ниски нива на консумация на алкохол и нараства с приетото количество.  Алкохолът е мощно психоактивно вещество, което забавя функциите на централната нервна система и блокира част от импулсите отправени към мозъка. Хората реагират различно на едно и също количество алкохол в зависимост от различни фактори: възраст, пол, физическо и емоционално състояние. При употреба на алкохол се нарушават концентрацията и двигателните реакции. Нарушава се сетивността, променя се настроението – от еуфория до депресия и раздразнителност.

Нека бъдем отговорни на пътя, да спазваме правилата и  дадем предимство на живота!